رولیک

رولیک چیست و چه کاربردی دارد؟

سرفصل ها

مقاطع فولادی در اشکال، مدل‌ها و سایزهای متنوعی تولید می‌شوند. یکی از مهم‌ترین مقاطع فولادی موجود در بازار، میلگرد ساده صنعتی است که خود انواع مختلفی دارد. رولیک‌ها از مهم‌ترین تجهیزات نوار نقاله به حساب می‌آیند که بسته به سایز و کارایی دستگاه در تعداد مورد نیاز بر روی آن نصب می‌شوند. در ادامه این بخش، به معرفی جامع رولیک و اجزا آنها از جمله میلگرد ساده فولادی پرداخته‌ایم و عملکرد آن را مورد بررسی قرار داده‌ایم. اگر می‌خواهید راجع به رولیک بیشتر بدانید، با ما تا پایان این بخش همراه باشید.

رولیک چیست؟

دستگاه نوار نقاله یکی از ابزارهای مهم صنعتی است که باعث انتقال راحت مواد و محصولات مختلف می‌شود. این ابزار دارای قسمت مهمی به نام شفت فولادی، تسمه نقاله (نوار نقاله) است که برای به حرکت درآمدن، نیاز به وسیله‌ای چرخان دارد. رولیک همین وسیله‌ای است که باعث چرخاندن تسمه به حالت رول می‌شود و شبیه هرزگرد در دستگاه به ‌‌کار می‌رود. ضمن اینکه رولیک با اسامی دیگری نیز همچون غلتک، درام، هرزگرد، ROLLER و IDLER شناخته می‌شود. به‌ طور کلی، دستگاه‌های نوار نقاله برای ادامه دادن به کار خود، نیاز مبرمی به رولیک‌ها دارند که متعاقب آن در تولید رولیک باید از میلگرد ساده صنعتی در نقش جز اصلی و محوری و اتصال دهنده سایر اجزا استفاده کرد.

مشخصات رولیک های استاندارد

  • مناسب بودن ضخامت لوله
  • تولیدشده با لوله فلزی (معمولا فولادی)
  • برخورداری از ظاهر مخروطی، استوانه‌ای و ترکیبی
  • تولیدشده براساس یکی از استانداردهای DIN, ISO, CEMA و GIS

مشخصات رولیک های استاندارد

نکات مهمی که قبل از انتخاب رولیک باید بدانید

برای خرید رولیک مناسب کارتان، بایستی به چندین نکته مهم توجه داشته باشید. از این نکات می‌توان به وزن و شکل فیزیکی بار و همین‌طور اندازه دستگاه و حداکثر توان تحمل آن اشاره کرد. به عبارت بهتر، سایز و قطر رولیک‌ها بایستی بر حسب اندازه دستگاه تعیین شود. از سایر ملاحظاتی که قبل از انتخاب رولیک کارتان باید بدانید می‌توان به دمای عملیاتی محیط، قرارگیری در معرض، روغن، آب، مایعات فنی و همین‌طور، میزان سایش و فرسایش سطح مورد نظر اشاره کرد. توجه به این موارد ساده باعث می‌شود که بهترین ابزار را برای کارتان انتخاب کنید.

ضمنا، رولیک‌ها مانند سایر مقاطع صنعتی همچون میلگردهای ساده با متریال متنوعی تولید و عرضه می‌شوند؛ از این متریال می‌توان به فولاد، آلومینیوم، استیل، آهن ساده و چدن اشاره کرد. قطر رولیک‌ها نیز با یکدیگر تفاوت دارد. به ‌عنوان ‌مثال، رولیک‌های ساخته‌شده برای دستگاه‌های بزرگ و سنگین دارای قطر 13 سانتی‌متری هستند و رولیک‌های مخصوص دستگاه‌های کوچک نیز در قطر 5 سانتی‌متری تولید می‌شوند. شرکت‌های حرفه‌ای، توجه زیادی به خصوصیات فنی محصولات خود دارند و آن‌ها را طبق قواعد و اصول بین‌المللی می‌سازند. برای نمونه، میلگردهای ساده شرکت آیین صنعت و سایر پروفیل‌های صنعتی مجموعه با مواد اولیه استاندارد تولید شده‌اند و سایز آن‌ها نیز مطابق با استانداردهای معتبر جهانی در نظر گرفته شده است.

فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت رولیک

قیمت رولیک همچون سایر محصولات فولادی بر اساس مولفه‌ها و فاکتورهای مختلفی تعیین می‌شود. از جمله این فاکتورها می‌توان به قیمت متریال به‌کاررفته در رولیک، میزان عرضه و تقاضای آن در سطح بازار، سیاست‌گذاری‌های داخلی و… اشاره کرد. در واقع، از آنجایی که رولیک‌ها اغلب فولادی هستند، قیمت فولاد تاثیر زیادی بر بهای آن‌ها می‌گذارد. میزان عرضه و تقاضای محصول نیز همواره یکی از مفاهیم مهم در علم اقتصاد است و تاثیر زیادی بر تخمین قیمت مقاطع فولادی می‌گذارد. بر این اساس، قیمت رولیک با توجه به کاهش یا افزایش عرضه و تقاضای آن در بازار مدام در حال تغییر است.

سیاست‌گذاری‌های دولت نیز که در راستای کنترل وضعیت قیمت صورت می‌گیرد، در روال قیمت‌گذاری رولیک اثر زیادی می‌گذارد؛ هرچند طبق نظر کارشناسان، دخالت دولت در قیمت‌گذاری محصولات امر کاملا اشتباهی است و منجر به اختلال در عرضه و تقاضای آن‌ها در بازار می‌شود. به گفته کارشناسان حوزه اقتصاد، این قیمت‌گذاری دستوری تنها راهکاری برای کوتاه‌مدت است و برای بلندمدت جواب نمی‌دهد. افزون بر این، جالب است بدانید که حتی قیمت جهانی فولاد و قیمت انرژی هم بر قیمت محصولات فولادی مانند رولیک اثر می‌گذارند. بنابراین، قیمت روز رولیک به عوامل داخلی و خارجی متعددی وابسته است.

انتخاب رولیک

جمع بندی

رولیک یکی از اجزای اصلی دستگاه نوار نقاله است که در بخش اصلی و محوری خود از میلگردهای ساده آیین صنعت بهره میبرد که باعث حرکت تسمه یا نوار نقاله می‌شود. این دستگاه بدون وجود رولیک نمی‌تواند شروع به کار کند و در عمل هیچ کارایی نخواهد داشت بر این اساس میتوان به نقش کلیدی میلگردهای ساده صنعتی اشاره کرد. به علاوه، رولیک‌ها معمولا براساس یکی از استانداردهای DIN, ISO, CEMA و GIS طراحی و تولید می‌شوند. رولیک‌های استاندارد دارای ضخامت مناسبی هستند و ماندگاری بیشتری هم دارند. در زمان انتخاب رولیک نیز بهتر است به مواردی نظیر جنس، قطر و اندازه آن توجه داشته باشید. رولیک‌ها در جنس‌های فولادی، آلومینیومی، چدنی و… موجود هستند و سایز آن‌ها نیز بایستی مطابق با سایز دستگاه انتخاب شود.

جهت دریافت مشاوره خرید انواع میلگرد ساده، میلگرد آجدار و سایر محصولات فولادی نظیر انکربولت با همکاران ما در آیین صنعت همراه باشید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پاسخگوی آنلاین