قیمت آهن آلات و علت افزایش قیمت آهن آلات همیشه یکی از مهمترین دغدغههای افراد درگیر در صنایع مرتبط با آهن مانند ساختمانسازی و راهسازی بوده است. قیمت آهن در طول زمانهای مختلف همواره نوسانات مختلفی را تجربه کرده و تحت تاثیر عوامل متفاوتی قرار گرفته است. به همین دلیل معمولا قیمت ثابتی برای آهن آلات بیان نمیشود و قیمت این قبیل از محصولات از جمله قیمت میلگرد ساده نیز مانند محصولات ساختهشده از طلا، بهصورت لحظهای بالا یا پایین میرود.
اما مدتی است که قیمت آهن در بیشتر اوقات روند صعودی داشته و همواره رو به رشد بوده است. اگر علت افزایش قیمت آهن آلات در دنیای امروز را از متخصصان جویا شوید، بدون شک افزایش نرخ ارز را یکی از اصلیترین دلایل برای این افزایش قیمت میدانند. اما آیا این تنها عامل تاثیرگذار بر روی قیمت آهن و محصولات ساختهشده از آهن است؟ بدون شک پاسخ این پرسش منفی است. پس چه عوامل دیگری میتوانند روند نمودار قیمت آهن را صعودی کنند؟
بررسی تاثیر قیمت ارز بر افزایش قیمت آهن آلات
همانطور که میدانیم فعالیت صنایع در کشور ما تا حد زیادی بستگی به عوامل خارجی دارد. به عنوان مثال تامین مواد اولیه یکی از مهمترین بخشهایی است که درصد زیادی از آن در ارتباط با خارج از کشور معنا پیدا میکند. به همین دلیل نرخ ارز بهطور مستقیم بر هزینه تمامشده تولید و درنتیجه قیمت نهایی آهن آلات تاثیرگذار است.
در سال 1399 و به دنبال آن سهماهه نخست سال 1400، قیمت ارز همواره روندی صعودی را تجربه کرده است. این موضوع باعث شده که بیشتر تولیدکنندگان با موانع زیادی بر سر راه تولید آهن آلات و محصولات آهنی مواجه شوند. درنتیجه ناچار هستند برای جبران نسبی خسارتهای احتمالی ناشی از افزایش نرخ ارز، قیمت محصولات خود را در بازار بالا ببرند.
تحریمها، علت دیگر در افزایش قیمت آهن آلات
از دیگر مواردی که میتوان به عنوان علت افزایش قیمت آهن آلات یاد کرد این است که بخش زیادی از آهن آلات تولیدشده در ایران مانند میلگرد ساده Ck45 ، با هدف صادرات به روی خط تولید میروند. اما اعمال تحریمها باعث شده که ارتباط تولیدکنندگان ایرانی با درگاههای خارجی محدود شود. درنتیجه تولیدکنندگان در راستای افزایش نرخ تولیدات خود، با تردید مواجه شدهاند.
بااینحال تقاضای داخلی برای محصولات آهنی و آهن آلات همواره وجود دارد. بهعنوانمثال بخش زیادی از تولیدات آهن، در اختیار شرکتهای خودروسازی قرار میگیرد. اما این عدم انگیزه تولیدکنندگان برای روشن کردن خطوط تولید، باعث شده که نرخ عرضه نیز کاهش پیدا کند. همین امر موجب شده که قیمت نهایی آهن آلات تا حد زیادی تحت تاثیر قرار گرفته و افزایش پیدا کند. البته نوسانات قیمت بازار و عدم ثبات در آن، باعث شده که تقاضا نیز به نسبت کاهش پیدا کند. اما بههرحال آهن آلات مانند میلگرد ساده 10 یکی از ضروریترین مواد بهکاررفته در صنایع مختلف هستند و برای رشد صنعتی به وجود آنها نیاز است.
کاهش قدرت تولیدکنندگان، افزایش قیمت آهن آلات را به دنبال داشته است
افزایش نرخ ارز، اعمال تحریمها و کاهش تقاضا در بازار از عوامل موثر در قیمت آهن آلات است و باعث شده که تولیدکنندگان نیز در راه تولید آهن آلات انگیزه خود را از دست داده و با مشکلات زیادی مواجه شوند. درنتیجه کارخانههای تولید محصولات آهنی یکی پس از دیگری به تعطیلی کشیده شده و حجم تولید آهن در کشور کاهش پیدا میکند. این در حالی است که دولت نیز تصمیم درستی برای کنترل قیمتها و کمک به تولیدکنندگان نگرفته است. درنتیجه تولیدکنندگان خود را در این مسیر تنها یافته و ناچار به تعطیلی خطوط تولید خود شدهاند.
افزایش برنامهریزی نشده کاربران بورس
از دیگر علت های افزایش قیمت آهن آلات، وضعیت کنونی بازار بورس است. در برههای از زمان بسیاری از افراد تصمیم گرفتند که برای حفظ ارزش سرمایه خود، آن را در بورس سرمایهگذاری کنند. عده زیادی از این افراد به علت بالا بودن تقاضا در بازار آهن آلات و درنتیجه روند صعودی این بازار، تصمیم گرفتند که آهن آلات را در سبد خریدوفروش خود قرار دهند. اما هجوم زیاد افراد به بازار بورس باعث شد که هیجانات در بازار آهن آلات بالا گرفته و نوسانات این بازار تا حد زیادی شدت پیدا کند.
افزایش حضور دلالان در بازار آهن آلات
یکی دیگر از عواملی که افزایش قیمت آهن آلات را به دنبال داشته است، افزایش حضور دلالان در این بازار است. روند تقریبا صعودی نرخ آهن باعث شده که بسیاری از افراد تصمیم بگیرند که حجم زیادی از آهن موجود در بازار را با هدف به دست آوردن سود بیشتر خریداری کنند. درنتیجه این افراد مقدار زیادی از آهن آلات را در انبارهای خود احتکار کرده و بهاینترتیب محصولات تولیدشده به دست خریدار واقعی نمیرسد. درنتیجه عرضه و تقاضا هیچگاه به تعادل نرسیده و قیمت تا حد زیادی بالا خواهد رفت.
بررسی نقش حوزههای مختلف آهن آلات در افزایش قیمت
حوزه آهن آلات یک حوزه بسیار گسترده است که ایجاد یک تغییر کوچک در بخشی از آن، میتواند تغییرات بزرگی را در کل بازار به وجود آورد. بهعنوانمثال حوزه شمش القایی یکی از حوزههای تاثیرگذار در تعیین قیمت نهایی در بازار آهن آلات است.
این بازار از اواخر اسفند 1399 آیین صنعت تقریبا با یک حالت رکود روبرو شده و خریداران تا حدی از فعالیت در این حوزه عقب کشیدهاند. اما این موضوع باعث نزولی شدن شیب نمودار قیمت آهن آلات نشده است. بلکه باعث شده که بسیاری از شرکتهای فعال در این حوزه، برای القای هیجان در بازار، قیمت خود را افزایش دهند. بهاینترتیب خریداران تصور میکنند که این بازار هنوز هم رونق خاص خود را دارد و برای عقب نماندن از سایرین ناچار به فعالیت در آن خواهند شد.
از سوی دیگر افرادی که بهتازگی فعالیت خود را در بورس آهن آلات آغاز کردهاند، بیشترین تمرکز را بر روی خرید میلگردهای آجدار گذاشتهاند. زیرا این میلگردها در ساختمانسازی بسیار کاربرد داشته و میتوانند برای خریداران خرد، سود زیادی به همراه داشته باشند. همین موضوع باعث شده که تعادل موجود در بازار میلگرد به هم بریزد. از سوی دیگر خریداران خرد نیز برای کسب سود بیشتر، دست به افزایش قیمت خودسرانه در این بازار زدهاند و هیجان زیادی را به بازار آهن آلات تزریق کردهاند. درنتیجه روند کلی بازار نیز حالتی صعودی به خود گرفته است. و این موردی دیگر است از علت افزایش قیمت آهن آلات.
آیا برای کنترل افزایش قیمت آهن آلات راهی وجود دارد؟
بسیاری از فعالان این حوزه امیدوار هستند که بتوانند بهگونهای هیجانات موجود در بازار آهن آلات را کاهش داده و این روند افزایشی را کنترل کنند. در این راستا تولیدکنندگان تلاش کردهاند تا وابستگی خود را به عوامل خارجی کاهش داده و تا حد زیادی فرایند تولید را بومیسازی کنند.
بهعلاوه فعالان این بخش تلاش کردهاند که تا حد امکان تعادل را میان عرضه و تقاضا برقرار کنند. در کنار اینها دولت و نهادهای قیمتگذاری باید تلاش کنند که اختیار تعیین قیمت را از افراد گرفته و یک روند کلی را بر بازار حکمفرما کنند. بهاینترتیب قیمتگذاری سلیقهای کاهش پیدا کرده و درنتیجه کنترل شیب صعودی سادهتر خواهد شد.
برای خرید انواع میلگرد صنعتی آیین صنعت و انکر بولت با ما در ارتباط باشید.