بولت ساختمانی

بولت ساختمانی

سرفصل ها

بولت ساختمانی، یکی از ابزارهای پرکاربرد در صنعت ساختمان، بولت‌ها هستند. کارکرد اصلی این ابزارآلات، اتصال بین صفحه زیر ستون و فونداسیون است. بولت‌ها از جنس میلگرد هستند و در انواع مختلفی تولید می‌شوند. تفاوت اصلی میان انواع مختلف بولت در طول و کاربرد آن‌ها است. در ادامه در مورد انواع انکر بولت ساختمانی و کاربرد هر یک از آن‌ها به‌تفصیل صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید.

بولت چیست؟

بولت‌ ساختمامی نوعی بست هستند که به منظور ایجاد اتصالات در صنعت ساختمان‌سازی به کار می‌روند. این ابزارآلات با ایجاد نیروی اصطکاکی یا انبساطی درون مصالح پایه‌ای مانند بتن، سنگ یا آجر، اتصالات محکمی ایجاد می‌کنند. بولت‌ها معمولا اندازه‌ای بین 6 تا 30 میلی‌متر دارند که بسته به نوع پروژه از یکی از آن‌ها استفاده می‌شود. این نوع ابزار معمولا به شکل میلگرد ساده استوانه‌ای هستند و با مهره و واشر به کار می‌روند.

بولت ها وظیفه متصل کردن صفحه ستون یا بیس پلیت به فونداسیون را دارند که در ساختمان های اسکلت فلز استفاده می شوند.

بولت‌ها در صنعت ساختمان کاربردهای فراوان دارند؛ اما این تنها کارکرد آن‌ها نیست. این ابزارآلات در صنایع مکانیکی به منظور اتصال مخازن و دیگر تاسیسات به زمین، در صنایع برق برای اتصال به دکل‌ها و در صنعت ریل‌سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولا انتهای بولت را برای افزایش درگیری با طرف‌های اتصال خم می‌کنند؛ به همین جهت، ظاهر این ابزارآلات بسیار شبیه به عصا است.

انواع بولت ساختمانی

  • انکر بولت
  • رول بولت
  • اکسپنشن بولت

بولت‌ ساختمانی در اندازه‌ها و ساختارهای متفاوتی تولید می‌شوند. هر نوع از آن‌ها با توجه به ویژگی‌های خود در زمینه خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگرچه دامنه کاربردی بولت‌ها بسیار گسترده است و از صنعت ساختمان تا صنایع برق و تولید ریل به کار می‌روند، اما ما در اینجا تنها به بررسی انواع بولت ساختمانی و کاربرد هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

انکربولت

انکر بولت

واژه انکر به معنای مهار یا لنگر است. این نام از نوع کارکرد این ابزار نشات می‌گیرد. انکربولت معمولا به عنوان یک مهارکننده برای نصب پلیت فلزی داخل فونداسیون بتنی و سنگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از دیگر کاربردهای آن نیز می‌توان به نصب ماشین و استراکچر اشاره کرد. یک ویژگی مهم انکر بولت‌ها مقاومت بسیار بالای آن‌ها است.

از همین رو این ابزار یکی از گزینه‌های اصلی برای اتصال اشیا و اجسام مختلف در پروژه‌های کوچک و بزرگ ساختمانی به ‌حساب می‌آید. ویژگی مهم دیگر بولت ساختمانی، خاصیت ضدزنگ و ضد خوردگی آن است. این موضوع در پروژه‌هایی که سطوح با مواد شیمیایی و آب‌وهوای نامساعد در تماس هستند، اهمیتی دوچندان پیدا می‌کند.

انکر بولت‌ها را می‌توان در دو دسته مکانیکی و شیمیایی تقسیم‌بندی کرد. نوع اول همان‌گونه که از نام آن‌ها پیداست، عملیات انتقال بار را به شکل مکانیکی انجام می‌دهند. نوع شیمیایی که به چسب کاشت نیز معروف است، در زمینه‌هایی چون میلگردگذاری و کاشت راد به کار گرفته می‌شود. انکربولت شیمیایی در واقع برای افزایش قدرت باربری بتن و چسبندگی بیشتر بین بتن و میلگرد استفاده می‌شود و برخلاف نوع مکانیکی می‌توان از آن در تمام عمق‌های ایجادشده استفاده کرد.

در واقع انکر بولت به تمامی میله های رزوه شده ای که در ماده پایه که اغلب بتن است کاشته میشود گفته می شود.

ممکن است این بولت ها با انواع چسب های بتن و یا رزین های کاشت آرماتور با بتن درگیر شوند که از آنها به عنوان انکرهای شیمیایی نام می بریم.

استاد بولت نیز یکی از انواع پرکاربرد انکربولت‌های مکانیکی است که در صنایع مختلفی همچون صنعت ساختمان کاربرد دارد. این ابزار دارای یک پیچ دو سر رزوه و دو مهره است و نمایی همچون یک پیچ گل‌دار دارد. اندازه طولی این ابزار می‌تواند متفاوت باشد که هر نوع آن برای کاربرد خاصی تولید می‌شود. از انواع استاد بولت می‌توان به نوع گالوانیزه، فولادی و استیل اشاره کرد.

کاربردهای انکر بولت ساختمانی

در پروژه های ساختمانی به منظور نصب صفحات فلزی با ابعاد و ضخانت های مختلف به سطوحی از جنس بتن سخت شده، سنگ و آجر مورد استفاده قرار می گیرد.

این صفحات امکان اصال و جوشکاری های مختلف با سازه بتنی را به منظور اجرای نماهای خشک، اجرای ساپورت های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، نصب تجهیزات ماشین آلات را فراهم می کند.

اما آنچه در این میان اهمیت دارد انتخاب انکر بولت مناسب با توجه به نوع عملکرد، سایز، ظرفیت باربری و محدودیت های نصب می باشد.

رول بولت ساختمانی

انواع رول بولت ساختمانی

در واقع رول بولت ساختمانی هیچ نوع خاصی از انکرها نیستند بلکه در اصل نام یک محصول از برند انگلیسی رول پلاک یا راول پلاک است.

“جان جوزف رالینکز ” که یکی از پیمان کاران تاسیسات ساختمان بود اولین بار رول پلاک را اختراع کرد، این اختراع منجر به پایه گذاری شرکت راول پلاک در سال 1919 شد.

برخی این ابزار را در واقع همان انکر بولت‌های مکانیکی می‌دانند. ما در اینجا به‌ واسطه کاربردهای فراوان این نوع بولت آن را به ‌طور جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهیم. این ابزار از یک استوانه فلزی، یک پیچ مخروطی، مهره و واشر تشکیل می‌شود. وظیفه اصلی این نوع بولت افزایش حجم اتصال است. رول بولت در واقع همچون رول‌پلاک عمل می‌کند که باعث افزایش استحکام و چسبندگی پیچ در داخل دیوار می‌شود؛ با این تفاوت که رول بولت‌ها روی سطوحی مانند بتن مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزار در صنایع مختلفی به کار می‌رود. در صنعت ساختمان از این ابزار برای ایجاد صفحه پایه اتصال و اتصال پلیت به سطوح بتنی بهره برده می‌شود.

رول بولت ساختمانی

اکسپنشن بولت ها

نوع دیگر انکرها انکرهای مکانیکی است که مکانیزم گیرش آنها در بتن باز شدن قسمت انتهایی آنهاست. این بولت ها با منبسط شدن داخل بتن گیر کرده و محکم می شوند.در حقیقت اغلب انکرهای فلزی در این دسته قرار می گیرند.

تفاوت پیچ بتن و فرق انکر بولت و رول بولت

پیچ بتن پیچی است که مستقیما داخل بتن با استفاده از دریل چکشی و یا پیچ گوشتی چکشی داخل دیوار پیچ کرد. مهمترین راه شناسایی این پیچ سری بوکسی و شکل رزوه های بتن است.

شکل رزوه ها بسیار منحصر به فرد می باشد این رزوه ها به صورت یکی در میان کوتاه و بلند هستند.

دسته دوم انکر بولت ها هستند که در ایران اکثرا به آن رول بولت گفته می شود.

سخن پایانی

بولت‌ها بست‌هایی هستند که به منظور اتصال سطوح مختلف به کار گرفته می‌شوند. از مهم‌ترین انواع بولت‌های ساختمانی می‌توان به رول بولت، انکر بولت و استاد بولت اشاره کرد. دامنه کاربردی این ابزارآلات بسیار گسترده است و کارخانه‌های مختلفی به تولید آن‌ها مشغول هستند. شرکت آیین صنعت با سال‌ها تجربه در ساخت مقاطع فولادی، به تولید انواع بولت ساختمانی نیز می‌پردازد. محصولات تولیدی این مجموعه از کیفیت بالایی برخوردار هستند و مطابق با استانداردهای بین‌المللی ساخته می‌شوند. امیدواریم این مقاله توانسته باشد پاسخگوی سوالات شما در زمینه بولت‌ ساختمانی و انواع آن‌ باشد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پاسخگوی آنلاین 021-62786